Ga naar de inhoud

KOFFERTJE TROOST IS GESTOPT

 

Zorgt met aandacht en liefde
voor uw overleden dierbare
Alleen of met familie
in alle rust

Overledenenverzorging in Limmen, Alkmaar, Noord-Holland en omstreken

1.

 

Voor u en uw dierbare

De eerste momenten na het overlijden kunt u nooit meer overdoen. Mieke wil er voor u zijn door samen met u of in uw aanwezigheid de laatste zorg te verlenen. Zorg eerst goed voor uw dierbare en uzelf. De regelzaken komen later.

2.

Zorg uit handen geven

U kunt de laatste verzorging uit handen geven, of zoveel mogelijk zelf doen. Het kan fijn zijn dat iemand u bij de verzorging op weg helpt of het samen met u doet. Het verzorgen van wonden of het verwijderen van medische hulpmiddelen kunt u uiteraard ook aan Mieke overlaten. Het is aan u in welke mate u ontzorgd wilt worden. Dit geldt voor alle aspecten van het regelen van de uitvaart.

3.

 

Persoonlijk betrokken

Mieke betrekt u graag bij de verzorging en vertelt wat en waarom zij iets doet. Overledenenverzorging is namelijk zoveel meer dan een noodzakelijke handeling: het is een liefdevol moment. Juist het zelf doen en daarbij het omarmen van emoties, werkt helend in verdriet. Mieke bespreekt en voelt aan wat u nodig heeft.

4.

 

Zorgen voor rust

Na het overlijden schiet familie al snel in de regelmodus. We beseffen nog maar amper dat onze geliefde is overleden, of we zijn al druk met een kist uitkiezen en enveloppen schrijven. Samen met u brengt Mieke rust in de eerste momenten na overlijden. De verzorging ziet zij vooral als een waardevol ritueel, niet als noodzakelijke handeling.

De verzorging kan plaatsvinden in eigen omgeving, samen met of in aanwezigheid van familie. In essentie is de verzorging een liefdevolle wassing, zoals bij leven. Woorden van Susanne Duijvenstein (auteur Uitvaart in Eigen Hand) over het belang van verzorging door familie:

"Beschouw de verzorging als een ritueel, zacht en liefdevol, als onderdeel van het verwerkingsproces. Doe het daarom met veel aandacht"

Wat na het moment van overlijden?

Wat te doen na overlijden? Het is waardevol om het allereerste moment na het overlijden zonder tussenkomst van een arts en/of verpleegkundigen door te brengen. Voelt u zich vooral niet opgejaagd na het overlijden en (misschien overbodig om te zeggen) leg ook uw mobiel nog even weg. Dit moment na het overlijden is zo bijzonder en intiem dat niets daar inbreuk op moet maken. Volg uw gevoel, want u kunt het niet meer overdoen. Een arts moet altijd het overlijden formeel vaststellen, voordat de laatste verzorging kan plaatsvinden.

Waarom schakelt u Mieke Overledenenverzorging in?

1. Als u het fijn vindt om samen met mij de laatste zorg aan uw dierbare te verlenen of dit volledig aan mij toe wilt vertrouwen.

2. Als u meer tijd wilt voor een familieberaad, voordat u de uitvaartondernemer/verzekering belt. Maar vindt dat de laatste verzorging hierdoor geen uitstel mag ondervinden.

Wanneer schakelt u Mieke Overledenenverzorging in?

U kunt mij altijd bellen, ook midden in de nacht. Ik kan mogelijk wat eerste zorgen bij u wegnemen en het is fijn omdat het natuurlijk wat tijd in beslag zal nemen om uw kant op te komen. Ik doe mijn best om zo spoedig mogelijk bij u te zijn. Mocht ik door omstandigheden dit niet waar kunnen maken, probeer ik een collega in te schakelen. Als er sprake is van euthanasie, kunt u mij al in een eerder stadium informeren. Mieke overledenenverzorging verzorgt in omgeving Alkmaar, Castricum, Heemskerk, Haarlem en overige plaatsen in Noord-Holland.

Maar hoe zit het dan met...

"Bij een overlijden móet ik toch een uitvaartondernemer bellen?"

Nee, u bent dit niet verplicht. Het is mogelijk om de laatste verzorging en het organiseren van de uitvaart deels of volledig in eigen hand te houden.

"Ik heb het liefst één gezicht in deze tijd."

Er zijn maar weinig uitvaartondernemers die alles zelf doen. Uitvaartondernemers werken vaak met eigen verzorgingsteams of een externe partij. Als familie kunt u ervoor kiezen om voor de laatste verzorging zelf een overledenenverzorging professional zoals Mieke te vragen.

"Kan ik via jou een uitvaartondernemer inschakelen?"

Mieke Overledenenverzorging kiest er bewust voor om zich neutraal op te stellen. Zij zal u daarom niet adviseren; u moet zelf de uitvaartondernemer kiezen die bij u past. Mieke kan wel op uw verzoek deze uitvaartondernemer inschakelen. Het kan ook voorkomen dat ze verzorgt in opdracht van een uitvaartondernemer.

"Ik wil meer weten over het zelf regelen van een uitvaart."

Het is goed om u te verdiepen in de mogelijkheden, vóórdat u te maken krijgt met een overlijden. Er zijn een aantal boeken die Mieke u kan adviseren. Deze kunt u vinden in de webshop van Koffertje Troost.

Tarieven Mieke overledenenverzorging

Tarieven zijn vrijgesteld van btw. Losse verhuur of verkoop van materialen wordt belast met btw.

Door Mieke, alleen of samen met u als familie of de uitvaartbegeleider.

Assistentie van een collega – €110,- (+ reiskosten)

Verwijderen pacemaker / ICD / Neurosimulator
(tijdens de verzorging)- €40,-

Eenvoudige ‘No make-up’ look  – €10,-

Cosmetisch of een uitgebreide ‘No make-up look’  – €60,-

Camouflage: meerdere verwondingen/verkleuringen – €70,- per uur.
Is een complexe cosmetische restauratie of een airbrushbehandeling wenselijk, staat Mieke in nauw contact met andere professionals. Tarieven worden 1 op 1 doorberekend.

Opbaring aansluitend aan verzorging  
Voor het opbaren van de overledene op bed of op een opbaarplateau kan Mieke een collega inschakelen: Tarieven worden 1 op 1 doorberekend.
Het koelen van de overledene en de opbaring kan ook door de door u gekozen uitvaartondernemer gerealiseerd worden. Mieke kan er desgewenst zorg voor dragen dat deze uitvaartondernemer tijdig wordt gebeld, zodat de opbaring aansluitend aan de verzorging kan plaatsvinden.

Body bag (biologisch afbreekbaar) – €25,-
Een beschermhoes indien noodzakelijk/geadviseerd bij opbaring

Wade (afhankelijk van gekozen) – vanaf €234,-
Indien gewenst bij opbaring. Kan op een later tijdstip geleverd worden

Leenwade (gehele periode) – €99,-
Keuze uit meerdere waden. Hygiënisch gereinigd.

Indien er sprake is van een specialistische behandeling of ingeschakeld vervoer i.v.m. overbrenging: Tarieven worden 1 op 1 doorberekend

Reiskosten per km (+ evt. parkeerkosten) – €0,29 (excl. btw)

Hoe gaat dat, het moment na overlijden?

Wat zijn de eerste stappen?

1. Vlak na het overlijden moet nog niets. Wees in dit moment. Voelt u zich vooral niet opgejaagd omdat u denkt dat er nu meteen veel geregeld moet worden.

2. Een arts moet het overlijden formeel vaststellen. Als uw dierbare thuis is overleden, belt u de huisarts. Is uw dierbare overleden in een ziekenhuis of zorginstelling, regelt de verpleging een arts.

3. De arts maakt de overlijdenspapieren op. Hiermee bent u verplicht in de dagen voor de uitvaart aangifte van overlijden te (laten) doen bij de gemeente waar uw dierbare overleden is.
 
4. Een spoedige aanvang van de verzorging en het koelen komt de kwaliteit van opbaring ten goede. Indien u voor Mieke kiest, is het fijn als u haar op tijd inschakelt. Zij doet haar best zo spoedig mogelijk aanwezig te zijn.

Wensen en mogelijkheden

Naast koelen met behulp van een koelplaat, zijn er ook andere  mogelijkheden voor het conserveren van het lichaam van de overledene, zoals een centrale koeling of thanatopraxie (lichte balseming).

Mieke zal deze opties met u bespreken en u indien nodig adviseren. Zij vindt het belangrijk dat u,  rekening houdend met uw wensen en de mogelijkheden, de juiste keuze kunt maken. Voor thanatopraxie werkt Mieke nauw samen met professionals op dit gebied.

Ik wil meer informatie over...

Spoedig handelen na overlijden

Het gebeurt helaas regelmatig dat een arts in een zorginstelling bij een verwacht overlijden vanaf 23u, pas ‘s ochtends rond 8u langskomt voor het formeel vaststellen van het overlijden. De zorginstelling moet voor het uitstellen van de schouw om uw toestemming vragen. Echter wordt dit vaak vergeten. Ook zal u vanuit onwetendheid geneigd zijn om toe te stemmen, zonder te realiseren dat dit desastreuze gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van opbaring.

Geef geen toestemming voor uitstel: u mag een zo spoedig mogelijke komst (volgens de richtlijnen binnen 3 uur!) van de arts verwachten, zodat een spoedige aanvang van de verzorging met aansluitend het koelen kan plaatsvinden.

We hebben nieuws....

Koffertje troost is gestopt

Wij gaan onze horizon verbreden, maar kijken met veel trots, dankbaarheid en liefde terug op de afgelopen 7 jaar. Elk boek dat werd gelezen, elke knuffel die werd gegeven, elke koffer die werd geopend… Bedankt voor het vertrouwen dat jullie ons hebben gegeven door de jaren heen!